
Op onze boerderij
Dicht bij de natuur
Op boerderij Eikenhof houden wij varkens en koeien op biologische wijze. Wij vinden het belangrijk om dicht bij de natuur te blijven. Dat de dieren gewoon dier kunnen zijn. Zo grazen de koeien in het gras en rollen de varkens door de modder.
Om het klimaat zo min mogelijk te belasten, leveren onze zonnepanelen het stroom dat we op de boerderij gebruiken. Ook zo blijven we dicht bij de natuur.


Dierenwelzijn
Onze zorg voor de varkens en koeien is groot en dierenwelzijn speelt op onze boerderij een belangrijke rol. Naast de biologische voeding die ze krijgen, hebben wij ook met aandacht hun leefomgeving ingericht.
In de lichte stal waar onze 100 koeien verblijven, lopen ze vrij rond. Ze krabben zich lekker aan de borstels en ploffen neer op de zachte en droge ligbedden. En of het tijd is om te melken? De koeien bepalen zelf wanneer ze een bezoekje brengen aan de melkrobot.
Bij biologische boerderijen gaan de kalfjes van jongs af aan al naar buiten. Zo ook bij ons. Van het voorjaar tot het najaar staan ze dag en nacht buiten. En wordt het te koud? Dan zetten we ze natuurlijk weer binnen. De koeien bepalen in die periode zelf wanneer ze het weiland inlopen.
In de stal liggen de varkens in stro en strooisel. Hebben ze zin om buiten te ravotten, te niksen of te grazen, dan lopen ze zo naar buiten. Daar is modder en grasland voor ze.
Voeding
Het is een vraag die we geregeld krijgen: Wat eten jullie koeien en varkens precies? Onze koeien eten gras, kruiden en maïs. Dit wordt aangevuld met brokjes, die precies passen bij de behoefte van de koe. Daarnaast krijgen ze af en toe groenten of aardappelen die overblijven op een veiling.
Onze varkens eten brokjes. Biggen hebben natuurlijke andere voeding nodig dan zeugen; de brokken die ze krijgen bevatten precies de juiste ingrediënten. Drachtige zeugen, vrouwtjes die zwanger zijn, tussen het voorjaar en het najaar het weiland in. Daar wroeten ze in het gras naar lekkernijen.
Al het voer dat onze koeien en varkens eten is uiteraard Skal gecertificeerd. Dit is een biologisch keurmerk.
De producten
De koeien geven ons biologische melk. Een keer in de drie dagen komt een melkwagen namens Eko Holland dit ophalen voor de biologische bedrijven die de melk in hun producten gebruiken. Zo’n 95% van de melk is voor de Nederlandse markt. Onze melk wordt voornamelijk gebruikt voor dagverse producten, zoals melk, karnemelk, roomboter en toetjes.
Naast de melk, verkopen wij de koeien ook voor vlees. Koeien die bijvoorbeeld een mooie melk carrière achter de rug hebben, verkopen we aan Vion.
De biggen die bij ons geboren worden, blijven tot ze 25 kilo wegen. Daarna groeien ze verder bij een andere boer in de regio. Samen maken we een eerlijk en biologisch product. Wij zijn aangesloten bij De Groene Weg. Dit is een keten die samenwerkt vanaf het begin tot aan het eindproduct. Net zoals de melk van onze koeien, blijft ook ons varkensvlees voornamelijk in Nederland. Het wordt verkocht door slagers die ook zijn aangesloten bij De Groene Weg. Daarnaast vind je ons varkensvlees ook terug in de schappen van supermarkten en zijn er horecaondernemers die er de lekkerste gerechten van maken.


Biodiversiteit
Biologisch ondernemen is het benutten van de natuurlijke elementen. Om onze dieren in elk seizoen goed te laten eten, pakken we het groeien van gras anders aan in vergelijking met de jaren dat we regulier boerden. Omdat kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen verleden tijd zijn, zien we kruiden opbloeien in het grasland. Ook zaaien we er kruiden bij, zoals klaver en weegbree. Dit is een ware apotheek voor de dieren. De mineralen die ze nodig hebben, krijgen ze nu vooral binnen door het gras en kruidenmengsel van het land. Hierdoor is het geneesmiddelengebruik flink omlaag gegaan.
Tussen het voorjaar en het najaar staan de koeien in de wei te grazen. In deze periode stappen wij ook nog eens op de trekker om gras te maaien, zodat er genoeg eten is in de winterperiode. Dat het gras en de kruiden in overvloed groeien is daarom van groot belang. Een goede bodem is hiervoor essentieel.
Een van de natuurlijke methoden die we gebruiken om de bodem te optimaliseren is het strooien van kalk en gips. Dit maakt de grond losser. Wanneer het vervolgens met bakken uit de lucht komt, ontstaan er geen grote plassen meer, maar neemt de grond het water beter op. De kruiden die op ons land groeien, wortelen dieper dan gras. Ze kunnen daardoor beter bij het vocht dan gras dat kan. In de droge zomers is de opbrengst hierdoor groter dan wanneer we alleen gras hadden gehad.
Ook speelt afwisseling een grote rol voor een goede bodem. Wij wisselen de groei van maïs, gras met klaver en kruiden en soms granen met elkaar af. Na de maïsoogst zaaien we gras met klaver en kruiden. Wanneer deze na een aantal jaren niet meer tussen het gras groeien, beginnen we weer met het telen van maïs. Dit alles bevordert de biodiversiteit.